Inschrijven, cursus- workshops- en verdiepingscursusdatums of meer informatie kunt u vinden op onze website: www.huisdierkennis.nl
Sinds 1953 verzorgt de Stichting Huisdier Kennis Instituut (HKI) vakopleidingen voor ondernemers en medewerkers in de dierenbranche.
In 1953 is gestart onder de naam Stichting Opleidingen/Examens Dibevo. In 1974 werd dit de Stichting Opleidingen Dierenbranche en werden de examens afgenomen door de Stichting Examens Dierenbranche. In 2001 is de naam van beide stichtingen uiteindelijk gewijzigd in Huisdier Kennis Instituut.
De naam is dan wel een aantal keren veranderd, maar de principes van vroeger bleven wel behouden: opleidingen verzorgen vanuit de wensen uit de dagelijkse praktijk. In het bestuur van de het HKI zitten daarom mensen die de branche vertegenwoordigen en dagelijks in de huisdierensector actief zijn. Tezamen met de docenten uit de praktijk ontstaat dus een gerichte bundeling van knowhow en expertise. En dat alles bedoeld om deelnemers aan cursussen en opleidingen optimaal voor te bereiden op de dagelijkse praktijk. En daarbij mag leren, als het aan het Huisdier Kennis Instituut ligt, ook boeiend en leuk zijn.
Studeren bij het Huisdier Kennis Instituut (HKI) biedt voordelen. De cursussen, workshops en vakopleidingen zijn zo kort als verantwoord en daardoor uiterst voordelig. Dat scheelt tijd en geld. En toch voldoen de opleidingen aan alle vereisten.
Heeft u nog vragen of interesse in onze opleidingen, workshops of trainingen?, neem gerust contact met ons op. Wij staan u graag te woord.
U kunt ons tijdens kantooruren bereiken op 030 – 65 67 200, of bezoek eens onze website www.huisdierkennis.nl
Heel graag tot ziens!!
Bestuur & Medewerkers Huisdier Kennis Instituut
Vanaf 1953 verzorgen wij de Vakopleiding Hondentrimmen. Uiteraard wordt deze opleiding jaarlijks geactualiseerd en aangepast.
Deze opleiding bestaat uit 6 theorie-lesdagen, een slotdag, een examentraining, minimaal 80 dagen (640 uren) stage en tenslotte het theorie- en praktijkexamen.
Tijdens de theorie-opleiding komen voornamelijk de direct toepasbare en nuttige zaken aan de orde, waarbij veel aandacht uitgaat naar de vachtgroeicyclus en de huid. Tijdens de lessen ontvangt u ook tal van tips over de inrichting voor uw toekomstige salon en veel voorkomende onderwerpen die u in de toekomst kunt tegenkomen.
De laatste lesdag (de slotdag) wordt het proefexamen besproken, de rassenkennis getest, een presentatie gegeven over de praktijkexamens en krijgt u extra tips voor het examen.
U leert bij een praktijkadres de praktische vaardigheden van het Hondentrimmen. Indien u zelf geen praktijkadres kunt vinden, kunnen wij u hierbij assisteren. U dient minimaal 80 dagen (640 uur) stage te lopen vóór u zich kunt aanmelden voor het praktijkexamen. Bij de praktijk werkt u voornamelijk met uw eigen gereedschappen (aanschafkosten zijn ongeveer € 950,00). Het Huisdier Kennis Instituut is een door Aesculap erkende onderwijsinstelling. U kunt na aanvang van deze opleiding € 100,00 korting ontvangen op de aanschaf van een Aesculap tondeuse.
Het Huisdier Kennis Instituut gaat u op het praktijkexamen voorbereiden tijdens een examentraining die kosteloos aan de opleiding is verbonden.
Als enige in Nederland, is onze Vakopleiding Hondentrimmen ingeschreven in het NLQF- & EQF-register op niveau 3, waardoor dit diploma gegarandeerd in 33 Europese landen wordt geaccepteerd.
Meer informatie: www.huisdierkennis.nl
Het trimmen van katten is een vak apart. Vaak worden katten door hondentrimmers verzorgd maar de diersoorten zijn qua gedrag erg verschillend. Het Huisdier Kennis Instituut heeft daarom de Vakopleiding Kattentrimmen samengesteld. De docenten bezitten ieder expertise op hun vakgebied maar zijn bovenal kattenkenners- en liefhebbers.
In deze opleiding vormt het welzijn van de kat het belangrijkste uitgangspunt. Een vachtbehandeling kan immers alleen goed verlopen als de trimmer degelijke kattengedragskennis bezit, stresssignalen kan aflezen en hierop kan anticiperen. De tweede voorwaarde is grondige kennis van de anatomie en de fysiologie van de kattenhuid en -vacht. Om te bepalen welke specifieke behandeling een vacht vereist moet men het probleem kunnen determineren, een behandeling kiezen en de prognose kunnen inschatten. De praktijk van het huid- én vachtvriendelijk trimmen en het diervriendelijk hanteren van katten vormt de derde pijler.
Naast de theorielessen is er een onmisbaar praktisch gericht gedeelte. Katten zijn zeer gevoelig in een onvoorspelbare omgeving en kunnen ernstige gezondheidsproblemen ontwikkelen in stresssituaties. Het is daarom niet veilig hen in oefensessies met soortgenoten samen te brengen in een praktijklokaal. Om die reden is ervoor gekozen de praktijklessen onder te brengen in een van de door het HKI aangewezen kattentrimsalons die volgens het cursusprincipe werken. Op twee verplichte dagen gaat de stagiaire zelf na demonstratie en instructie aan de slag. Elke kat wordt afzonderlijk behandeld waardoor rust en begeleiding gegarandeerd zijn, zowel voor de kat als voor de stagiaire. Er wordt naar gestreefd om alle stagiairs elke mogelijk voorkomende trimbehandeling zelf te laten uitvoeren. De verrichtingen tijdens de gevolgde praktijkdagen worden door de stagebegeleider beoordeeld. Bij voldoende resultaat is het praktijkgedeelte behaald. Naar eventuele behoefte kunnen extra stagedagen gevolgd worden.
De te behandelen onderwerpen tijdens de theorie zijn o.a.; het gedrag van de huiskat, lichaamstaal, vachtlezen, stressindicatoren en anticiperen op stress. Anatomie en fysiologie van de kattenhuid en –vacht, de vachtgroeicyclus, de invloed van trimtechnieken op de kattenvacht, de vachtsoorten bij de kat, haren en haarkleuren, vachtproblemen, huidaandoeningen en parasieten. Beknopte biologie van de kat, ziekte en gezondheid, hygiëne en zoönose, anesthesie en trimmen, EHBO, rassenleer. Trimgereedschappen en technieken, inrichting van de kattentrimsalon, de ambulante trimmer, veilig hanteren voor trimmer en kat, duurzame vachtverzorging en niet invasief verzorgen en trimmen. Na het positief afsluiten van de praktijklessen en het slagen voor het theorie-examen ontvangt men het Vakdiploma Kattentrimmen.
Meer informatie: www.huisdierkennis.nl
Besluit Houders van Dieren Certificeerbare Eenheden Houders van Honden & Katten, Vogels, Vissen, Herpeten en Overige Zoogdieren
Bent u reeds werkzaam met, één van, bovenstaande diergroepen en dient u te voldoen aan de eisen in het Besluit Houders van Dieren? (fokken, opvang, verkoop etc), dan bent u bij het Huisdier Kennis Instituut aan het juiste adres voor deze Certificeerbare Eenheden.
Het Huisdier Kennis Instituut heeft in samenwerking met haar docenten deze 5 Certificeerbare Eenheden opgezet en aangepast aan het Besluit Houders van Dieren. Het resultaat zijn unieke informatieve cursusboeken, alsmede BPV (BeroepsPraktijkVorming) Stagemappen en BPV-opdrachten onderdelen.
Deze Certificeerbare Eenheden wordt gegeven door diverse docenten met elk een eigen specialisme. Deze docenten zijn dagelijks werkzaam in de praktijk en dus op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. Aan bod komen onderwerpen als anatomie & fysiologie; voortplanting; gedrag & verzorging; voeding; huisvesting (waterkwaliteit) & vervoer; gezondheid & ziekte; geneesmiddelen; wetgeving; welzijn en ethiek.
Heeft u al enige ervaring of eerder behaalde certificaten/diploma’s: na inschrijving ontvangt u een uitgebreid inschrijfformulier, zodat de examencommissie kan bepalen uit hoeveel dagen uw stageperiode moet bestaan. Indien van toepassing mag je de stage uitvoeren in eigen bedrijf (mits erkend leerbedrijf van de SBB). U dient namelijk standaard minimaal 10 dagen honden- en 10 dagen kattenstage te volgen.
Optie 1: Theorie-cursus te Bunnik
De meest vertrouwde manier van leren. In het klaslokaal met een docent. De belangrijkste onderwerpen uit het cursusboek worden besproken, verder dient u thuis de overige lesstof te bestuderen. U ontvangt de eerste lesdag onze cursusmap, wat u na de cursus kunt hanteren als naslagwerk in uw bedrijf.
Optie 2: Thuisstudie
U bent gedisciplineerd, u heeft al geruime ervaring in de huisdierenbranche en denkt zelf de lesstof eigen te maken, dan is onze thuisstudie wellicht iets voor u. Eventuele vragen over de lesstof kunt u aan onze docenten mailen via het Huisdier Kennis Instituut.
Meer informatie: www.huisdierkennis.nl
Cursus Kattengedrag op de trimtafel & katvriendelijk hanteren.
Tijdens deze cursus, bestemd voor trimmers, krijg je alle informatie over het kattengedrag welke je nodig gaat hebben op de trimtafel.
Wanneer heeft een kat stress en hoe zie je dat dan?
Wat zijn de instincten van een kat en hoe ga je daarmee om als je de kat moet scheren?
Katten houden er niet van om vastgehouden te worden maar jij moet wel een trimbehandeling voltooien! Dan heb je een flinke uitdaging.
Wil jij meer weten over kattengedrag en alle nieuwste tips & tricks leren?
In samenwerking met Hennie Schuit van de Kattentrimbus, verzorgt het Huisdier Kennis Instituut deze cursus.
Katvriendelijk werken is een must voor de kat maar ook voor jou!
De onderwerpen van deze lesdag zijn;
* Algemeen kattengedrag en een gedeelte over de geschiedenis van de kat.
* Lichaamstaal van de kat.
* Stress signalen van de kat.
* Leerprincipes.
* Gedrag op de trimtafel en katvriendelijk hanteren.
Meer informatie: www.huisdierkennis.nl
Cursisten ontvangen een studiepunt.
Cursus BedrijfsHulpVerlening (BHV)-Basis
Het Huisdier Kennis Instituut geeft de opleiding BHV in samenwerking met Medifill Nederland®.
Door met kleine groepen te werken kunnen wij de basiscursus BedrijfsHulpVerlening in slechts één dag aanbieden (normaal 2 dagen). De lestijd is van 09.00 uur tot ongeveer 18.00 uur.
De cursus bestaat uit vier onderdelen te weten EHBO, het beperken en bestrijden van een beginnende brand, communicatie en het samenwerken met overige hulpverleners. Naast de theoretische onderbouwing is er tijdens de cursus ruim aandacht voor het praktische gedeelte en zullen de cursisten de diverse handelingen ook in de praktijk moeten brengen (waaronder een brandje blussen). De cursisten krijgen lesmateriaal mee waarin de lesstof nog eens in begrijpelijke taal wordt beschreven.
Ons streven is een praktijkgerichte opleiding te verzorgen die voldoet aan alle eisen. Wij maken tijdens de lessen gebruik van de lesstof van het NIBHV (Nederlands Instituut Bedrijfs-HulpVerlening). De verzekering zal in geval van een claim kijken of aan de wet- en regel-geving is voldaan, dus ook of er voldoende BHV-ers waren, als dit niet het geval blijkt kan de verzekering weigeren tot uitkering over te gaan (staat in iedere polis vermeld )
Na de toets, die op dezelfde cursusdag wordt afgenomen, ontvangt men het Certificaat (pasje) BedrijfsHulpVerlener. Dit Certificaat is 1 jaar geldig.
Meer informatie: www.huisdierkennis.nl
Cursus BedrijfsHulpVerlening (BHV) – Herhaling
Na 1 jaar volgt een korte herhalingscursus (1 dagdeel) voor wederom het nieuwe jaarlijkse certificaat. Kandidaten ontvangen hiervoor via de mail een reminder.
Meer informatie: www.huisdierkennis.nl
Cursus essentiële oliën in de honden- & kattentrimsalon
Essentiële oliën zijn een hot item in de trimsalon! Dat is ook niet zo gek als je ziet wat de voordelen zijn.
Katten werken op geur, herkennen hun soortgenoten of onveilige situaties aan geur. Honden kunnen rustiger worden van bepaalde geuren.
Dit is dan ook de reden dat bepaalde samengestelde geuren van essentiële oliën goed kunnen werken op emoties.
Wil je precies weten hoe het werkt ?, meld je dan nu aan!
Het Huisdier Kennis Instituut geeft in samenwerking met Casa Aroma de cursus “Essentiële oliën in de Honden- & Kattentrimsalon”
Tijdens deze cursus krijg je alle informatie over de voordelen en het gebruik van essentiële oliën in de Honden- & kattentrimsalon.
De onderwerpen van deze cursusdag zijn:
* Hoe werkt aromatherapie?
* Wat zijn essentiële oliën?
* Uitleg kattengedrag / passende olie.
* Uitleg hondengedrag / passende olie.
* Veilig gebruik bij honden / katten.
* Handige tools om de olie toe te passen.
* (Bijna) Alle oliën zijn aanwezig om te ruiken!
Meer informatie: www.huisdierkennis.nl
Cursisten ontvangen een studiepunt.
Verdiepingscursus Huid en Vacht – Hond en Kat
In samenwerking met Jet Bijen-Veldhoen van de Praktijk voor Huid en Vacht te Aardenburg heeft het Huisdier Kennis Instituut de verdiepingscursus Huid en Vacht opgezet. Reden hiervoor zijn de vele vragen en speculaties op facebook. Huidafwijkingen worden nu veelal toegeschreven aan medicijnen, voeding en verzorging. Middels deze dag proberen we dieper op het behoud van de vacht in te gaan.
Er is de laatste jaren zoveel meer duidelijk geworden over de vachtgroeicyclus bij de hond en kat, en de gevolgen van het trimmen daarop, waardoor deze dag ook uitermate geschikt is voor de gevestigde trimmer met geruime ervaring.
De moderne manier van honden houden maakt dat ingrijpen in het “gezonde” dier kritisch wordt bekeken. Preventie als ontwormen en vaccineren ziet men al als ingrijpend en de voeding wordt zo natuurlijk mogelijk samengesteld. Met het houden van honden en katten volgens bovenstaande “moderne stijl” is het dan minstens van belang spaarzamer in te grijpen in de vachtgroeicyclus en de huidgezondheid, waardoor het immuunsysteem zo min mogelijk wordt aangetast. Het welzijn van de hond maar zeker van de kat wordt daarmee bestendigd.
Meer informatie: www.huisdierkennis.nl
Cursisten ontvangen een studiepunt.
Cursus E.H.B.O. Honden en Katten
Speciaal voor eigenaren en medewerkers van dierenpensions, kennels, asielen, hondenuitlaatbedrijven etc. heeft het Huisdier Kennis Instituut de E.H.B.O. Honden en Katten opgezet.
Het doel is om deze mensen (bij) te scholen in het herkennen van aandoeningen/verwondingen; signaleren van het spoedeisende karakter; het verlenen van eerste hulp; de behandeling/verpleging; preventieve maatregelen en kennis te nemen van de apotheek & verbandmiddelen.
Dit doel te bereiken door theorielessen met veel voorbeelden uit de praktijk; training van praktische vaardigheden en de afronding met een toets. De Theorielessen omvatten o.a.: anamnese en gezondheidscheck; ziektesymptomen; EHBO in uitgebreide vorm; behandelen voorkomende aandoeningen bij logerende dieren; infectiegevaar; het toepassen van geneesmiddelen; nabehandeling en verpleging. Wat kan de cursist zelf en waarbij is dierenartshulp vereist?
De Praktische vaardigheden: het toepassen van een gezondheidscheck; ademhaling, pols, temperatuur, CRT; slijmvliezen, lymfklieren, huid en beharing; handling en transport van een ziek/gewond dier.
Een greep uit de te behandelen onderwerpen: Wonden – Breuken – Kreupelheden – Chronische pijnen – Tumoren – Neurologische aandoeningen – Hartfalen – Hypoglykemie – Ademhalingsproblemen – Oververhitting – Oog- en oorproblemen – Blaasproblemen – Maag – Hoesten – Huidproblemen – Voetzoolverwondingen – Stress
Meer informatie: www.huisdierkennis.nl
Cursisten ontvangen een studiepunt.
Cursus Gedrag van honden op de trimtafel
Hoe herken je de signalen bij een angstige of agressieve hond en hoe ga je daar mee om? Tijdens deze workshop kan Barbara van Oirschot jou daar alles over vertellen.
Barbara van Oirschot is de drijvende kracht achter B-dog. Zij houdt zich bezig met gedragsbegeleiding en -advies. Zij is in het bezit van het diploma Natural Dog Trainer (gedragstherapeut volgens Turid Rugaas), is gecertificeerd begeleider Hersenwerk voor honden, in het bezit van Dieren EHBO en is altijd bezig meer te leren door middel van opleidingen, seminars en boeken.
Haar kracht zit hem in het betrekken van de belevingswereld van de hond, die van de mens en van de fysieke omgeving (lichaam van de hond, gebruikte materialen). Het draait tenslotte om de balans in de relatie, gelijkwaardigheid, liefde en ontspanning.
Meer informatie: www.huisdierkennis.nl
Cursisten ontvangen een studiepunt.
Cursus Vachtverzorging
Speciaal voor ondernemers in de gezelschapsdierenbranche heeft het Huisdier Kennis Instituut de Cursus Vachtverzorging opgezet. Hoe vaak komt het niet voor dat uw klanten om advies vragen over de vachtverzorging van hun hond of kat? Welke borstels of kammen hebben ze nodig voor de vacht van hun huisdier? Mogen ze de hond eigenlijk wel (vaak) wassen? Hoe werkt de rui-periode nou eigenlijk precies? Wat te doen met een oude kat die zijn/haar eigen vacht niet meer kan verzorgen?
Ook voor cursisten en gediplomeerde trimmers is dit een geweldige cursus om de kennis weer op te halen en je nog meer te verdiepen in de vachtgroeicyclus en verharing.
Onderwerpen van deze cursus
- De opbouw van de huid en werking epidermale barrière.
- De vacht: de haar- en vachtsoorten, de samenstelling van de vacht, de vachtgroeicyclus en de rui (het verharen).
- Verzorging van de vacht: trim- en verzorgingstechnieken: wassen, kammen en borstelen.
- Gereedschappen, haar- en huidverzorgingsproducten.
- Vachtproblemen en huidaandoeningen bij de hond en kat.
Pluspunten
- Supersnelle kwaliteitscursus
- De beste prijs-prestatieverhouding
Docent
Jet Bijen is sedert 1981 gediplomeerd trimmer (honden & katten) en heeft hiervoor internationale prijzen in de wacht gesleept. Zij heeft vervolgens haar kennis uitgebreid met A.K.K., Dieren E.H.B.O., Dierenpension- & Asielhouder, Dierenartsassistent (met de verplichte nascholingsdagen) en diverse Vervolgcursussen Hondentrimmen. Zij is docent van de Vakopleiding Hondentrimmen, auteur van trimboeken, fokster van Terriërs en heeft samen met haar man tot maart 2014 een dierenartsenpraktijk gehad. Momenteel is zij de eigenaar van de Praktijk voor Huid en Vacht te Aardenburg en bestuurslid van de A.B.H.B.
Meer informatie: www.huisdierkennis.nl
Cursisten ontvangen een studiepunt.
Workshop Het starten van een eigen trimsalon
Na het behalen van het Vakbekwaamheidsdiploma Hondentrimmen wil je uiteraard een eigen trimsalon starten. Er komt bij het starten van een eigen bedrijf veel meer kijken dan alleen het diploma. Janice Sealy kan jullie hierbij adviseren. Aan de hand van vele praktijkvoorbeelden en problemen heeft zij deze workshop speciaal geschreven.
De onderwerpen die aan bod komen zijn o.a. : het ondernemerschap; de route naar een goede start; de financiën; promotie en presentatie en de dagelijkse praktijk.
Meer informatie: www.huisdierkennis.nl
Cursisten ontvangen een studiepunt.
Trimcafé’s Knippen, Plukken en/of Effileren
Het Huisdier Kennis Instituut gaat regelmatig trimcafé-dagen organiseren voor cursisten en gediplomeerden die meer over een bepaald ras (of een techniek) willen leren. Deze dagen staan onder begeleiding van de echte specialisten en vinden plaats in ons leslokaal in het midden van het land (Bunnik bij Utrecht). Uiteraard ook een geweldige extra training voor het examen.
Op deze dagen (van 10:00 tot 16:00 uur) kunt u deelnemen met een eigen hond of alleen kijken. Indien u onder uw klanten het betreffende ras/techniek met vachtproblemen heeft, is het misschien leerzaam deze (ook) mee te nemen naar deze trimdag. Cursisten van het HKI ontvangen voor hun aanwezigheid een studiepunt. De prijs is inclusief koffie/thee en lunch.
Meer informatie: www.huisdierkennis.nl
Cursisten ontvangen een studiepunt.
Wat gaat er mis bij het Praktijkexamen?
Speciaal voor de afgewezen kandidaten van het praktijkexamen Hondentrimmen, maar ook voor toekomstige kandidaten (en praktijkbegeleiders die willen weten waar bij het praktijkexamen precies opgelet wordt) organiseren wij de workshop “Wat gaat er mis bij het praktijkexamen?”. Je kunt hierbij denken aan verkeerde werkhouding, techniek of gereedschap gebruik.
Doelstelling Meer duidelijkheid verschaffen over de fouten bij de praktijkexamens.
Meer informatie: www.huisdierkennis.nl
Cursisten ontvangen een studiepunt.