Zelf uw hond wassen?…

Dat was een fijne wandeling! De hond kon er geen genoeg van krijgen en u evenmin. Maar eenmaal thuis, als de hond staat te drinken, valt uw oog op die eens zo smetteloze langharige vacht. Die nu onherkenbaar is veranderd in een onooglijk hoopje natte, druipende en vieze ellende. Help!
Wat nu? Zelf wassen? En hoe dan? En waarmee?
Terwijl de hond vrolijk blijft, denkt u verwoed na. Hm, misschien kan dat wel in het bad boven. En die shampoo van uw zoon is misschien ook wel geschikt, die ruikt tenminste niet zo vrouwelijk. En handdoeken, van die grote, zijn er ook. Net als wat borstels en een föhn. “Kom mee, we gaan naar boven!” Hij heeft geen aanmoediging nodig en rent blij achter u aan, een modderspoor achterlatend op de mooie lichte vloerbedekking van de trap en de overloop.
Eenmaal in de badkamer zijn er gelukkig de vloer-‐ en wandtegels die heel gemakkelijk schoon te maken zijn, toch? U verdrijft de opkomende wanhoop met een zoektocht naar alles wat u nodig heeft en laat ondertussen het bad vol lopen. Halfvol, niet te warm en niet te koud. En met de douchekop bij de hand. “Zo, nu mag jij!” U tilt de hond op en zet ‘m in het bad, waarbij u niet let op de modder die nu ook op uw blouse zit. Het spektakel kan beginnen.
En spektakel wordt het. (Bijna) gegarandeerd, want er zijn uitzonderingen. Los van de vraag of uw hond uit protest niet onmiddellijk het hazenpad kiest, is het douchen, inzepen en afdrogen al moeilijk genoeg. En heeft u wel eens geprobeerd om een ingezeepte hond vast te houden? Inderdaad, die glibbert zo tussen uw vingers door. En dan moet het afdrogen, föhnen, kammen en borstelen nog beginnen.

… of toch maar niet?

Het vakkundig wassen, drogen, föhnen, kammen en borstelen van een hond, met de juiste shampoo en benodigdheden, is iets voor de professionele hondentrimmer. Natuurlijk, als de hond op zondagmiddag in de modder heeft gewroet, is de trimsalon gesloten en ontkomt u er niet aan om de hond in elk geval schoon te maken. Daar komt, zoals u hierboven kunt lezen, meer bij kijken dan simpelweg wat douchen en afdrogen. Heeft uw hond een lange vacht, dan zult u die moeten föhnen en ondertussen kammen en borstelen om klitvorming te voorkomen. Ook de shampoo is belangrijk om huidirritaties te vermijden.
Bent u na het zelf wassen van uw hond -‐of na het lezen van dit stukje-‐ wel klaar met de gedachte dat u dit voortaan elke keer zelf wilt doen, maak dan een afspraak voor een wasbeurt van uw lieveling bij de trimsalon. Grote kans dat ze u daar dan ook graag willen voorzien van praktische tips en weetjes en de juiste shampoo, borstels en kammen. Voor als u uw hond toch een keertje zelf moet wassen. Op die zondagmiddag na die enorme hoosbui.