Het onderhoud van de hondenvacht

De vacht van uw hond beschermt hem voor (schadelijke) invloeden van buitenaf. Denk aan kou en warmte, door de luchtlagen tussen de haren regelt o.a. de vacht de temperatuur van uw hond. Maar ook zal een gezonde vacht er voor zorgen dat uw hond tijdens een regenbui niet nat wordt tot op zijn huid.
Een goede gezonde vacht houdt een hond door een goede vachtverzorging. Dat begint bij u de eigenaar, hierbij geholpen door de gediplomeerde hondentrimmer. De vacht van uw hond is de spiegel van zijn gezondheid. Een hond die niet gezond is, zal geen mooie glanzende vacht hebben.
Maar andersom kan ook. Een gezonde hond waarvan de vacht niet goed verzorgd wordt kan ernstig (gezondheid) problemen oplopen. Bijvoorbeeld een hond met een lange vacht die erg in de klit zit kan zijn temperatuur niet meer goed regelen doordat er geen lucht meer door de haren circuleert. Gevolg bij warm weer: oververhitting. Maar ook zal deze hond pijn hebben bij iedere beweging doordat de vacht aan alle kanten aan de huid trekt. Kaal scheren dan maar? Ook dat kan problemen geven. Een te korte vacht, want de trimmer zal onder de klitten door moeten scheren, ventileert ook niet en de zon zal genadeloos op de huid van uw hond schijnen.
Een hond met een ruwhaar vacht die geschoren wordt in plaats van de dode haren uit de vacht te plukken wordt hier ook niet blij van. De vachtstructuur gaat snel veranderen. De vacht wordt in plaats van ruw, zacht, gaat daardoor meer klitten en vocht zal sneller tot op de huid doordringen. Ook de kleur van de vacht zal vaal worden. Verder kan een geschoren of geknipte ruwhaar vacht ernstige jeuk klachten geven.
Een duidelijke reden dus waarom u de vacht van uw hond goed moet verzorgen. Bedenk dat alle hondenrassen gefokt zijn door de mens en wel zodanig dat de honden zelf hun vacht niet optimaal meer kunnen verzorgen maar u, zijn baas, daar verantwoordelijk voor bent.

Alles-Over-Hondentrimmen heeft speciale folders voor vachtverzorging ontwikkeld. Vraag deze aan bij uw trimsalon.